Snabbt spelande, med betoning på rörelse, stridighet, koordination mellan hand och öga och reaktionstid, kännetecknar actionvideospel. Det är en ganska bred genre som används för att beskriva spel som inte passar in i mer specifika genrer som pussel, plattform, racing, first-person shooter eller rollspel, även om shooters och plattformsspel också kan falla under actiongenre. Det är populärt att se element från andra typer av spel integrerade i action-videospel; som ett resultat använder många människor termen action / äventyr för att hänvisa till actionspel med större tonvikt på äventyrselement, såsom utforskning och / eller simuleringsspel. Även om förstapersonsskyttar mest handlar om att springa och skjuta, klassificeras de som sådana på grund av spelets unika synvinkel. Plattformsspel, å andra sidan,

Eftersom det är ett så stort ord har det nyligen reserverats för spel som lägger större vikt vid rörelse och slåss.

Definiera funktioner

Alla spel där huvuddelen av hindren är fysiska test av förmåga faller under actiongenren. Andra hinder, som tävlingar eller samlingsföremål, används ibland i actionspel, men de är inte grundläggande för genren. Taktiska och utforskande uppgifter kan också vara närvarande, men dessa spel kräver också snabba reflexer och stark hand-öga-samordning. Dessutom är spelaren ofta under tidsbegränsningar. Snabbare actionspel är i allmänhet svårare. 1: a

Historia är ett fascinerande ämne.

Majoriteten av tidiga arkadspel, särskilt Pong-kloner och ibland racingspel, var sportspel som försökte efterlikna äkta sport när videospelsindustrin började i början av 1970-talet efter Pongs framgång.

Medan vissa actionspel fick framträdande i mitten av 1970-talet, med titlar som Gun Fight 1975  och Sea Wolf 1976 , dominerades marknaden fortfarande överväldigande av sportspel,  trots översvämningen av Pong-kloner som slutligen ledde till videospelkraschen 1977.

1978-utgåvan av shoot ’em up-spelet Space Invaders  markerade slutet på 1977-kraschen och början på arkadspelens guldålder.

Som ett resultat av Space Invaders kommersiella framgång dominerades marknaden av actionspel,  som har varit den vanligaste genren i arkader och på spelkonsoler till denna dag.

[nio] Asteroids Deluxe från 1979 och Pac-Man från 1980  har båda blivit klassiska exempel på actiongenren, tillsammans med Space Invaders. Robotron: 2084, som debuterade i arkader 1982 och blev en klassiker inom skyttegenren, är ett annat exempel. 1: a

På samma sätt som hur Space Invaders utvecklade genren för videospel, 

När Donkey Kong släpptes 1981 gjorde det samma sak med plattformsspelgenren.

 Paperboy, publicerad 1984 , förvandlade framgångsrikt rollen att leverera tidningar till ett actionspel, vilket illustrerar genrens mångsidighet.

 Året såg också kampspelet med kampsporter, med Karate Champ  som skapade en-mot-en-kampspelsubgenren och Kung-Fu Master lade grunden för den sidrullande beat ’em up subgenre. .

Trots det faktum att DOOM, som publicerades 1994, inte var första personens skjutspel, blev det en världsklassiker på grund av sin känslomässiga ton och avvikelse från rektangulära rum och platta golv.

1: a Lock-on-inriktning, introducerad 1998 The Legend of Zelda: Ocarina of Time, täcksystemet, som introducerades 1999 WinBack, och över-the-shoulder-skytte, som introducerades 2005 Resident Evil 4, har alla hjälpt tredjepersonsskjutare att få framträdande de senaste åren.

Läs också Simuleringsspel